Hayatın ikilemi : His ve Mantık

Hayat, yaşanılması tuhaf olan bir yerdir, aslında en tuhaf insanın yapısıdır. İnsanın yaşamını, mantık ve his yönetir, yaşayış biçimini belirler.
Mantık ve his birbirine zıt olan iki ayrı yöneticidir.
İnsan yaşarken en çok hangi yöneticiye yönelir ise öbür yönetici ikinci plana düşer ama görevini bırakmaz o yine düşüncesini belirtir, insan yaşadığı müddetçe iki yönetici görevinin başındadır.
Bu iki yönetici birbirine sürekli muhalefet eder, kişi de hangisinin düşüncesini beğenirse onu dinleyip o tarafa yönelir.
Mantık, insanın refahı için doğru hamleler yapmasını sağlayan yöneticidir, his ise insanın risk alarak yaşamında hamleler yapmasını sağlayan yöneticidir, risk isteyen bir işe karar vermek gibi.

Hayat bu ikilemlerden ibaret ya refah için hamleler yapmak ya da hislerle risk almak.
Bir örnek vermek istiyorum: üniversite sınavından iyi bir puan almış bir öğrenci karar verirken refah için düşünürse mantık devreye girerek "mühendis gibi işleri seç hayatın refah içinde geçsin" der tam bu esnada hisler devreye girerek "ama senin istediğin bu değil senin hayatında yeteneğin önemli ve ona göre yaşamalısın cesaretini topla ve ona uygun adımlar at" der zaten hisler cesaret işidir sorumluluğu üstüne almak için cesaret etmen gerekir. Bu kişi iki yöneticiden birini seçer, hayattaki yaşama şekli ve yapısı seçeneğin ne olduğunu belirler.
Bazı insanlar aşırı mantıkçıdır bazıları da hisleri ile adım atar, aslında ikisi de eşittir sürekli içinden geçer ama insan bir karar vermiş ise bu iki yöneticilerden birini duymazdan gelir çünkü karar verdiğinin tarafını tutan yöneticiyi beğenir.
İnsan birini çok sevdiğinde onun negatif yönlerini bilse bile görmezden gelir işte yaşamda böyle o iki yönetici eşittir ama biz onun duymazdan geliriz, sonra da zamanla duymazdan geldiğimiz yönetici sert sözlerle kendini duyurur bize "beni dinlemedin ben haklıyım hadi şimdi ol bakalım pişman " der tabi her zaman olumsuz olmaz biz haklı çıkıp bize "evet haklıydın iyi ki öbür yöneticiyi dinledin " der yani kalbinin sesi ya da mantığının sesi ...
Bugün neden böyle bir konu yazıyorum bilmiyorum nedense bu konuyu yazmak geldi içimden ya da yaşadığım kararsızlık nedeni ile böyle bir konu kaleme almak istedim.
Mantık ve his kardeştir birbirine zıt iki kardeş ortak noktaları insanın hayatını mutlu bir noktaya ulaşmasına katkı sağlamaktır.




İkilemli bir günden size sevgi, huzur ve sağlık dilerim.

Yorumlar

  1. 'Mantık ve his kardeştir birbirine zıt iki kardeş ortak noktaları insanın hayatını mutlu bir noktaya ulaşmasına katkı sağlamaktır.'

    Bu yazın dikkatlerden kaçmış ama işlediğin konu çok önemli. Mantığını çok devreye sokmayan biriyim. Hep ev kadını olarak yaşamımı sürdürdüğüm için belki de duygularımla daha başarılı olurum, daha çok onlara ihtiyacım var demişimdir, kim bilir? İnsan kişiliği anlaşılır gibi değildir. Ben duygularla arkadaşlık etmeyi, hatta içlerinde bozguna uğramayı seviyorum galiba..

    Ama hayat ciddidir. Bu ikisini de gerekli yerlerde harekete geçirmemiz gerekir. Güzeldi yazın Atakan. İşlediğin konular insanî ve yararlı düşünce paylaşımları. Yazım hayatın, yani bloğunda daha nice yazılarda görüşmek dileğiyle oğlum. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Ece Abla. Sevgilerimle :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hayat Sana İstediğini Vermiyorsa Sen Ona Ulaşacaksın

Saimdang

Mutluluk Kaynağı Nedir?